ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)

Publicat: 22/10/2022, 12:17
Actualizat: 22/10/2022, 12:19

Cezar Florea, președintele Societății Române de Bibliofilie și manager al casei de licitații Historic, este invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA, care va fi difuzat sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 19:00.

Acesta a prezentat povestea unei cărți din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu, pe care poetul i-a lăsat-o fratelui său mai mic Matei Eminescu. Cartea face parte dintr-un volum de 9 cărți, care poartă semnătura lui Matei Eminescu.

”Povestea acestei cărți, de fapt, eu am venit aici doar cu una dintre cele 9 cărți. Ele sunt 9 volume, toate sunt legate în aceleași condiții și toate au semnătura lui Matei Eminescu (n.red. fratele mai mic al lui Mihai Eminescu). De fapt, este semnată M. Eminowitz. Numele lor de familie era Eminoviciu până când a debutat în revista ”Familia” și Iosif Vâlcan i-a schimbat numele, și bine a făcut, într-un fel.

După moartea lui Eminescu, în 1895, Matei Eminescu se hotărăște să doneze întreaga bibliotecă, care se afla în posesia lui, pentru că se știe că au mai existat foarte multe volume, unele pe la Maiorescu, altele prin alte părți”, spune Cezar Florea.

Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

În cadrul podcastului, Cezar Florea a povestit despre cum arăta mărturia de botez a Regelui Carol al II-lea, a vorbit despre biblioteca inestimabilă a lui Mihai Eminescu și despre corespondența privată dintre Mihai Eminescu și Ioan Slavici și a spus povestea exemplarului de probă al celebrului „Omagiu”, pe care Nicolae Ceaușescu l-a corectat personal.

Urmărește interviul integral cu președintele Societății Române de Bibliofilie doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Viitoarea licitație „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații „Historic”, se va desfășura în trei etape, în zilele de 24, 26 și 27 octombrie, de la ora 19:00.

Licitația „Istoria românilor între Principate și Regat” propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” în luna octombrie propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară.

Printre acestea, la loc de cinste se află copia oficială a Convenției de la Paris (1858), o adevărată filă de istorie care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Pe baza Convenției de la Paris – care a reprezentat, practic, o Constituție venită din afara hotarelor țării – se transpunea pentru prima dată în practica autohtonă constituțională principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domnul țării și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații „Historic”, a oferit primele informații referitoare la această copie oficială a Convenției de la Paris, „piatră fundamentală a formării statului român modern”, dar și la colecția din care a făcut parte.

Dar viitoarea licitație „Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații „Historic”  va aduce în atenția publicului și colecționarilor și alte documente de valoare indiscutabilă, printre care pot fi amintite pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, albumele cu fotografii ale Reginei Maria, geanta Hermes în care erau păstrate bijuteriile și decorațiile Regelui Ferdinand, prima fotografie a lui Avram Iancu sau cărți provenite chiar din biblioteca poetului național Mihai Eminescu.

„Vorbim, totodată, despre 11 albume de fotografii, îmbrăcate în piele, iar florile pictate pe coperte sunt realizate chiar de către Regina Maria.

Albumele conțin nu mai puțin de 4.300 de fotografii cu Regina Maria. 80% dintre acestea sunt necunoscute, nepublicate. În cadrul licitației «Istoria românilor între Principate și Regat» va fi prezentată și geanta Hermes în care Regele Ferdinand purta bijuteriile făcute de furnizorii Casei Regale a României, colanele și decorațiile sale, dar și portofele Hermes din anii ’20 care i-au aparținut.

Vom prezenta, de asemenea, butonii din aur cu diamante ai Regelui Carol I, dar și – extrem de important – un aparat de fotografiat de… spion, se chema Minox Riga (n.red. – realizat de inventatorul german Walter Zapp și lansat în 1938). Este vorba despre primul aparat de spion din lume și poartă monograma Principelui Nicolae. Nu în ultimul rând, în timpul licitației va fi prezentat și ceasul de birou, din argint aurit, al Reginei Maria”, dezvăluie Cezar Florea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni